28 Nisan 2016 Perşembe

Çikolata Soslu Yaş Pasta


Aslında yapımı çok zor olmadığı halde yaş pastayı , özel günler için pastayı neden hala dışarıdan alırız ki ? Sadece bir kaç püf noktasına dikkat ederseniz gerçekten kolaydır. Bu benim en çok hoşuma giden tariflerden biridir. Sadece mutfağa giderim ve malzemem tamam ise kafama göre ayarlayıp bişeyler ortaya çıkartmaya çalışırım . Herkesin kendine göre el ayarı vardır. Zaman geçtikten sonra bazı tarifleri bakmadan rahatlıkla uygulayabilir,yada kendinize göre uyarlayabilirsiniz. Mutfaktan korkmayın, malzeme kullanmaktan korkmayın, ben mümkün olduğunca herkesin evinde bulunan kolay malzemeli tarif yazmaya gayret ediyorum. Çünkü bende ev hanımıyım yaptıklarım ya kendime ya misafirlerime :) Şimdi hem tarifi yazayım hem bir kaç püf nokta paylaşayım .

 Malzeme listesi

  • 4  yumurta
  • 3 türk kahvesi fincanı şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı sıcak su
  • 3, 5 türk kahvesi fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ


  1. Yumurta sarısı ve aklarını ayırın. 
  2.  Aklarını tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın. 
  3.  Sarılarına şeker ekleyin çırpın en az 5 dk. 
  4.  Sıvı yağ ve sıcak suyu ilave edip çırpın. 
  5.  Sonra sarıları akları ilave edip,  un kabartma tozu ve vanilya yı da ilave edin 
  6. Spatula ile yavaşça karıştırın köpük sönmesin lütfen.
  7. 24 cm kelepçeli kalıp kullanmıştım.
  8.  Kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin karışımı dökün.  
  9. 170 derecede 35-40 dk kadar pişirin. 
  10.  Kekinizi kalıptan çıkartmak için soğumasını bekleyiniz.


Krema için

  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ


  1. Hepsini tencerede karıştırarak pişirin. 
  2.  Karışım soğuyunca 1 paket krem şanti ilave edip mikserle çırpın. 
  3.  Dolapta soğumasını bekleyin.
  4. Keki ikiye kesin.Kremayı eşit  olarak yaymanız için kestiğiniz ilk katı kelepçeli kalıba yerleştirin.
  5.  Kremanın tamanını dökün. Güzelce yayıp içine damla çikolata serpiştirin. 
  6.  Üzerine kalan parçayı koyup dinlendirin.
  7.  Üst kısmını çay kaşığı ile deldim ve çikolata sos döktüm keki çikolatalı oldu denemelisiniz 
  8. 3 yada 4 yemek kaşığı süt ile 1 paket (80gr)  sütlü çikolatayı eritip üstüne dökün
  9. Bir  kaç saat dolapta dinlendirip servis yapın. 
  10. AFİYET OLSUN :)



PÜF NOKTALARI:

  1. Öncelikle tüm pasta ve kek tariflerinde yazmaya çalıştığım en önemli kural yumurtanın iyi çırpılmış olmasıdır.Kabarmayan yada sert olan keklerin temel sorunu budur. Yumurtayı en az 5 dk mikserle çırpın yazarım genelde , bu bir gerçektir köpük köpük olması önemli bir noktadır. 
  2. Unu ayarlamak önemlidir. Bazen tastamam ölçülü tarif verilir ama yaparsınız olmaz, Buda el ayarından olsa gerek, kalıptan çıkmayan keklerin başlıca sorunu da unun az gelmiş olmasıdır. Ben de çok yaşadım miss gibi kokular saçan o limonlu ,portakallı yada tarçınlı keklerimin en güzel şekillerini kalıbımın içinde bıraktığım çok oldu maalesef:( Ama dikkat ettim ve unu az gelen keklerim hep kalıpta kaldı. aynı keki aynı tarifle birden fazla yapabiliriz değil mi ? Annemin yaptığı çocukluğumun büyüleyici kokusu limon kabuklu ve sodalı kek:) Keklerde de pastalarda da geçerli, pandispanyanın sönmesi de bundan onu da yaşadım çünkü. Hemde indii indii kalıba döktüğüm kadar kaldı:(


Ama  unu fazla olursa da sert olur . o dengeyi iyi korumak lazım. 
  • Oda ısısın da olmalı mı olmasa fark etmez bilemiyorum. Ben çok nadir oda ısısında kullanırım. Aklıma esince mutfağa geçtiğim için, yumurtalarım dolapta olur alır kullanırım. unu kabartma tozunu ,vanilyayı kakaoyu da hiç elemedim.
  • Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Umarım size faydası olur. Yazdığım gibi, mesela kalıbımı hiç unlamam. yağ sürerim sıvıyağ yada katı farketmez. hiç unlamadım. Bir defa sufle kabımı unlamıştım çıksın diye o da çıkmadı o gün bugündür unlamam yani :))


Lütfen sormak istediğin aklınıza takılanlar olursa yorum kısmına yazabilirsiniz:)
Sevgiyle kalın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder